Σελίδες

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Τα αγάλματα φορούν πέπλο (όξινη βροχή)

Λέμε και λέμε για την όξινη βροχή, λέμε και για τα μνημεία, ε ας θαυμάσουμε και λίγα γλυπτά!!
Το παρακάτω αφιέρωμα αναφέρεται σε θαυμάσια γλυπτά που έχουν πέπλο, λες και θέλουν να αποφύγουν την όξινη βροχή!

Ένας τρόπος που αξιοποίησα αυτο το κομμάτι ήταν να δείξω το άγαλμα και να προτρέψω τους μαθητές να περιγράψουν τι μπορεί να νοιώθει ή να σκέφτεται η ''κοπέλα''. Στη συνέχεια ρωτάω, πόσο ρόλο μπορεί να έπαιξαν οι λεπτομέρειες αυτού του αγάλματος στη γνώμη τους. Η τέχνη του γλύπτη μας δίνει αυτή τη δυνατότητα; Ναι, καταλήγουμε. Στη συνέχεια δείχνω τη δημοφιλή φωτογραφία των αλλοιωμένων αγαλμάτων και ρωτάω αν θα ήταν δυνατή όλη αυτή η απόλαυση της τέχνης, και τι χάνουμε εν τέλει.



Επίσης, να δώσουμε και λίγες πληροφορίες για την πιο δημοφιλή απορία των παιδιών, τι ισχύει για την όξινη βροχή στην Ελλάδα; Εδω έχει πολύ λίγα για την Αθήνα κι εδώ είναι ένα βιβλίο με μετρήσεις στη Θεσσαλονικη, παραθέτω το abstract και συνεχίζω την αναζήτηση:

Abstract This paper presents the pH and conductivity measurements for 90% of the precipitation events in Thessaloniki (Northern Greece) from October 1984 until April 1987.Large pH variations ranging from 4.20 to 8.35 were recorded. In 25 % of the cases the precipitation exhibited pH <5.0. In most cases the conductivity was between 10 and 20 μS.cm‐1, although some precipitations with high conductivity were also observed.In order to explain the pH and conductivity data, a correlation with air mass trajectories was attempted.


Επίσης, μια θεωρία που συσχετίζει την όξινη βροχή 
με τη μαζική εξαφάνιση ειδών της Περμίου περιόδου εδώ

Ωραιότατα απλά πειραματάκια για την όξινη βροχή,
το βιολογικό καθαρισμό.την πετρελαιοκηλίδα και τα σύννεφαThis is a featured pageεδώ



Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Πώς να διδάξεις οικολογία σε 15'

Με τα δύο παρακάτω βίντεο θα ανταποκρινόμουν σε μια τέτοια πρόκληση. Το προτείνω και για τη διαχείριση φυσικών πόρων, αλλά γιατί όχι και για το listening στα αγγλικά, για το μάθημα της οικονομίας...να βάλω και την έκθεση;

Όσο για την περιβαλλοντική παιδεία, τι να πρωτοπροτείνω;


 Ερώτημα: Γιατί ο παραγωγός έχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο μηχάνημα;


 Ερώτημα: Λύκε λύκε είσαι εδω; OI ΤΡΟΦΙΚΟΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ

Tags // έννοιες-συνιστώσες για διδακτική αξιοποίηση (και για τα δύο):
Ισορροπία, αλληλεπίδραση, τροφικοί καταρράκτες, τροφικά πλέγματα, βιοτικοί , αβιοτικοί παράγοντες , υδρολογικός κύκλος, διαχείριση φυσικών πόρων , διαχείρηση οικοσυστημάτων και προστασία , ανθρώπινη παρέμβαση (αρνητική - θετική πλευρά) , μοντέλο ανάπτυξης , καταναλωτισμός , αστικοποίηση , μέσα παραγωγής, προσφορά , ζήτηση , ηθική , ιστορία.

Τρόποι αξιοποίησης: συζήτηση, φύλλα εργασίας, βιωματική προσέγγιση, θεατρικό παιχνίδι... ... ...

Με αφορμή τους τροφικούς καταρράκτες, ένα ακόμη άρθρο που δείχνει το μεγαλείο της αλληλεπίδρασης των βιοτικών παραγόντων στο οικοσύστημα είναι και αυτό που αναφέρεται στη σχέση δάσους - λιμναίων ψαριών

Τα δάση αποψιλώνονται, τα ψάρια μικραίνουν

Επίσης, συναφές με το πρώτο βίντεο (ζήτηση - προσφορά - φυσικοί πόροι) είναι το λεύκωμα - ντοκυμαντέρ - μανιφέστο ''HOME'', μέρος του οποίου σχολιάζει το πρότυπο διατροφής και ειδικότερα την υπερκατανάλωση κρέατος. ''Ο Αμαζόνιος μετατρέπεται σε κρέας...'' βλέπε περίπου στο 20ο ως περίπου 30ο λεπτό και απο το 48ο ως το 49'30''. (θα ανέβει κομμένο clip ελπίζω συντομα). Ολόκληρο είναι εδώ και σε κλιπ είναι εδώ

Τέλος μπορούμε να αγγίξουμε και το θέμα της παρέμβασης των ανθρώπων με σκοπό τη μεταβολή πληθυσμού ανώτερων καταναλωτών στο φυσικό περιβάλλον, με διερεύνηση δημοσιευμάτων όπως::

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231300971#.UxiTiKxdRXQ.facebook (τα 50.000 βιζόν που απελευθερώθηκαν στην καστοριά)
και αυτό (πολύ κατατοπιστικό από την Ορνιθολογική)
http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?aID=43
αλλά και αυτό
http://www.tanea.gr/news/greece/article/5065732/kastoria-pyrobolhsan-kai-skotwsan-mia-arkoyda-kai-to-arkoydaki-ths/ (ευαισθησία;)
αντε κι αυτό
http://www.econews.gr/2013/12/17/rosia-lykoi-arkoudes-109553/ (η πραγματική αιτία;)

Καλο ταξίδι στη σχολική τάξη!