Σελίδες

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Άλμα από τη διαθεματική στρατοσφαιρα #2

Από την ηλεκτρονική έκδοση της Ελευθεροτυπίας (εδώ):

''Πριν από ένα χρόνο, στις 14 Οκτωβρίου 2012, ο Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ σημείωσε νέο ρεκόρ ελεύθερης πρώτης από τη στρατόσφαιρα. Ο 44χρονος Αυστριακός ανέβηκε με την ειδικά διαμορφωμένη κάψουλά του και τη βοήθεια ενός μπαλονιού από ήλιο στη στρατόσφαιρα και βούτηξε από ύψος 127.850 ποδιών (περίπου 24 χλμ.) πριν να ακουμπήσει το έδαφος στο ανατολικό Νέο Μεξικό.''

Το ακόλουθο βίντεο μας δίνει αφορμή να διδάξουμε διάφορα αντικείμενα είτε αποσπασματικά (φυσική Α Λυκείου, βιολογία Α γυμνασίου - Α Λυκείου, γεωγραφία Α Γυμνασίου) ή συνολικά (ερευνητική εργασία Λυκείου) και ότι άλλο σκαρφιστεί ο εκπαιδευτικός.


 

Επιταχυνόμενη κίνηση, βαρυτικό πεδίο, αντίσταση αέρα, μονάδες μέτρησης, στροφορμή (;)
Δομή ατμόσφαιρας, σύσταση ατμόσφαιρας, συντεταγμένες, χάρτες
Αναπνευστικό και κυκλοφορικό σύστημα
Ιστορία  

Και η συνέχεια...

Ελεύθερη πτώση από ύψος 42 km σε15 min

Πηδώντας από τη στρατόσφαιρα σε ύψος άνω των 40 χιλιομέτρων, ο 57χρονος Άλαν Γιούστας, περιπετειώδες στέλεχος της Google, κατέρριψε το ρεκόρ ύψους και ταχύτητας για ελεύθερη πτώση, προκαλώντας μάλιστα έναν δυνατό κρότο τη στιγμή που έσπαγε το φράγμα του ήχου.

Ο Γιούστας κλέβει έτσι τα πρωτεία από τον «Ατρόμητο» Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ, τον αυστριακό πιλότο που έγινε πρωτοσέλιδο όταν πήδηξε από τα 39.045 μέτρα τον Οκτώβριο του 2012.
Αντί να χρησιμοποιήσει μια περίπλοκη κάψουλα για να ανέβει στη στρατόσφαιρα, όπως συνέβη στο εγχείρημα του Μπάουμγκαρτνερ, ο Γιούστας φόρεσε μόνο μια ειδική στολή και κρεμάστηκε από ένα αερόστατο γεμάτο με 991 κυβικά μέτρα ήλιου.

 
(αναδημοσίευση από http://tinanantsou.blogspot.gr)

Ο άνθρωπος πάντα κοιτούσε τη φύση με δέος.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου